ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 31ης Γ.Σ. ΕΟΑΕΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ : 31η Γενική Συνέλευση του Ε.Ο.Α.Ε.Ν.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν στο Επιμελητήριο Λέσβου στη Μυτιλήνη, το Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012, οι εργασίες της 31ης Γενικής Συνέλευσης του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν)., με κύρια θέματα συζήτησης: α) «Νέα Προγραμματική Περίοδος 2014-2020, μια ακόμη ευκαιρία για την νησιωτική ανάπτυξη» και β) «Ελληνοτουρκικές σχέσεις: Εμπόριο-Τουρισμός».

Στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης, πέραν από τους Προέδρους και τα μέλη των Διοικήσεων από 17 νησιωτικά Επιμελητήρια μέλη του ΕΟΑΕΝ, συμμετείχαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γ. Σπιλάνης, ο Βουλευτής Λέσβου κ. Γ. Ζερδελής, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Ν. Γιακαλής, ο Δήμαρχος Λέσβου, κ. Δ. Βουνάτσος, ο εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Ζούρος, ο Πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων κ. Γ. Σαμιώτης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, κ. Π. Αντωνίου και ο νομικός σύμβουλος του ΕΒΕΑ, κ. Σ. Βαρδαλάς.

Τους συνέδρους καλωσόρισαν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, κ. Θρασύβουλος Καλογρίδης και ο Πρόεδρος του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. κ. Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους, οι οποίοι στους χαιρετισμούς τους μεταξύ των άλλων αναφέρθηκαν στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η επιχειρηματική δραστηριότητα στις νησιωτικές περιοχές και στην αναγκαιότητα στήριξης του ΕΟΑΕΝ από όλα τα Επιμελητήρια μέλη. Αμέσως μετά ο κ. Καλογρίδης απένειμε τιμητική πλακέτα στον αποχωρήσαντα Πρόεδρο του ΕΟΑΕΝ κ. Θ. Παπαθεοφάνους.

Ακολούθησε πολιτικό μνημόσυνο για τον αείμνηστο Β΄ Αντιπρόεδρο του ΕΟΑΕΝ, τέως Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Λέσβου και τέως Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης ΓΕΩΡΓΙΟ ΟΡΦΑΝΟ και τιμής ένεκεν του απονεμήθηκε αναμνηστική πλακέτα, για την πολύτιμη προσφορά του στις προσπάθειες ανάπτυξης των ελληνικών και ευρωπαϊκών νησιών και στον Επιμελητηριακό θεσμό, την οποία παρέλαβε η χήρα του εκλειπόντος.

Στο πρώτο θέμα «Νέα Προγραμματική Περίοδος 2014-2020, μια ακόμη ευκαιρία για την νησιωτική ανάπτυξη», ο Γ.Γ Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γ. Σπιλάνης παρουσίασε το νέο στρατηγικό πλαίσιο νησιωτικής ανάπτυξης, που επεξεργάζεται το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, ενώ παρακολούθησε μέχρι τη λήξη τους (15:30) τις εργασίες της συνέλευσης και συζήτησε εκτενώς με τους συνέδρους προβλήματα και προτάσεις για την νησιωτική ανάπτυξη.

Ο έτερος εισηγητής κ. Γεώργιος Πλακωτάρης, Προϊστάμενος της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου, παρουσίασε το πλαίσιο σχεδιασμού της νέας προγραμματικής περιόδου για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου που βρίσκεται υπό διαμόρφωση. Τόνισε ότι η νέα περίοδος εισάγει πολλούς περιορισμούς και φέρνει σημαντικά λιγότερους πόρους, γι΄ αυτό και επιβάλλεται να προσδιοριστεί ένα νέο μοντέλο έξυπνης ανάπτυξης, αλλά και αξιοποίησης των πόρων –κυρίως υποδομών- που εκτελέστηκαν με τα προηγούμενα προγράμματα και σήμερα βρίσκονται εν υπνώσει. Στην νέα περίοδο που τα προγράμματα θα είναι προσανατολισμένα στην καινοτομία, την έρευνα και ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα, οι νησιωτικές περιφέρειες καλούνται να ασκήσουν ένα νέο αναπτυξιακό ρόλο και σε αυτό τα νησιωτικά Επιμελητήρια επιβάλλεται να αναλάβουν καθοριστικές δράσεις.

Ο κ. Metin Akdurac, A’ Αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Σμύρνης, εισηγούμενος το δεύτερο θέμα «Ελληνοτουρκικές σχέσεις: Εμπόριο-Τουρισμός», αναφέρθηκε στις συστηματικές προσπάθειες που ξεκίνησαν από το 1998 τα νησιωτικά Επιμελητήρια του Αιγαίου με τα αντίστοιχα των παραλίων της Τουρκίας, με στόχο την ανάπτυξη των εμπορικών, των τουριστικών και γενικά των οικονομικών σχέσεων και της φιλίας μεταξύ των δύο πλευρών. Τόνισε ότι, το 1998, οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών ήταν 234 εκατ. δολάρια και σήμερα έχουν ανέλθει στα 4 δις. δολάρια, με πλεόνασμα υπέρ της Ελλάδος. Πρότεινε συγκεκριμένες δράσεις για να αυξηθεί και διευκολυνθεί ο όγκος των συναλλαγών, όπως η απευθείας συναλλαγές μεταξύ νησιών και Τουρκίας, για προϊόντα που προορίζονται στην ηπειρωτική Ελλάδα και την Ευρώπη, την πλήρη κατάργηση της βίζας για τις ολιγοήμερες διακοπές τούρκων στην Ελλάδα και την υπογραφή πρωτοκόλλων συνεργασίας μεταξύ του Επιμελητηρίου Σμύρνης και των νησιωτικών Επιμελητηρίων, με σκοπό την ανταλλαγή επισκέψεων νέων (μαθητών, φοιτητών, αθλητών) μεταξύ των δύο πλευρών, για εκπαιδευτικούς, μορφωτικούς και αθλητικούς σκοπούς, τονίζοντας τα ενθαρρυντικά στοιχεία από το επιτυχημένο παράδειγμα υπογραφής ανάλογου πρωτοκόλλου μεταξύ του Δήμου Χίου και του Επιμελητηρίου Σμύρνης, αλλά και του προς υπογραφή πρωτοκόλλου μεταξύ του Επιμελητηρίου Λέσβου και του Επιμελητηρίου Σμύρνης.

Ακολούθησε η έγκριση των πεπραγμένων του Διοικητικού Συμβουλίου έτους 2012, του προϋπολογισμού 2013, παρουσιάστηκε η πορεία υλοποίησης των προγραμμάτων που συμμετέχει ο ΕΟΑΕΝ και αποφασίστηκε η προσεχής Γενική Συνέλευση του Ομίλου να πραγματοποιηθεί στην έδρα του, την Χίο, με την υποστήριξη του Επιμελητηρίου Χίου.

Ακολούθησαν εκλογές για την ανάδειξη του νέου εννεαμελούς Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΑΕΝ. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας κατά σειρά προτίμησης έχει ως ακολούθως:
1. Καλογρίδης Θρασύβουλος (Επιμελητήριο Λέσβου) ψήφοι 22
2. Κυριαζής Γεώργιος (Επιμελητήριο Σάμου) ψήφοι 22
3. Τσίπηρας Νικόλαος (Επιμελητήριο Ζακύνθου) ψήφοι 22

4. Σκιαδαρέσης Σωτήριος (Επιμελητήριο Λευκάδας) ψήφοι 18
5. Γεωργούλης Γεώργιος (Επιμελητήριο Χίου) ψήφοι 15
6. Μπενέτος Γεώργιος (Επαγγελματικό Επιμελ. Πειραιά) ψήφοι 15
7. Ψαρουδάκης Εμμανουήλ (Επιμελητήριο Ρεθύμνου) ψήφοι 15
8. Μπαμιεδάκης Γεώργιος (Επιμελητήριο Ηρακλείου) ψήφοι 13
9. Παντελιός Ανδρέας (Επιμελητήριο Κεφαλληνίας
& Ιθάκης) – μετά από κλήρωση ψήφοι 10
10. Μαργαρώνης Ιωάννης (Επιμελητήριο Χανίων) ‘’ ψήφοι 10

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο θα συγκροτηθεί σε σώμα τις προσεχείς ημέρες.

Χίος, 19 Νοεμβρίου 2012